Događanja

ODRŽAN SASTANAK EKSPLANATORNOG SKRININGA ZA POGLAVLjE 1 - Kretanje roba

U Briselu je od 17. do 20. juna 2014. god. održan eksplanatorni skrining za Poglavlje 1 - Kretanje roba na kome su učestvovali predstavnici nadležnih institucija predvođeni Ministarstvom privrede i Kancelarijom za evropske integracije.

Delegaciju Republike Srbije na eksplanatornom skriningu PG 1 predvodila je Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima i Jelena Popović, pomoćnik ministra privrede i zamenik predsednika PG1.

U skladu sa Odlukom o osnivanju Koordinacionog tela za proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, organi i organizacije čiji predstavnici učestvuju u radu Pregovaračke grupe 1 su: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, RATEL, Agencija za bezbednost saobraćaja, Institut za standardizaciju Srbije, Akreditaciono telo Srbije i Direkcija za mere i dragocene metale.

Ministarstvo privrede, koje vodi Pregovaračku grupu 1, je izuzetno dobro pripremilo sastanak eksplanatornog skrininga, što je posebno istakao predstavnik Generalnog direktorata za proširenje, i predstavnik Generalnog dorektorata (DG) za preduzetništvo i industriju Evropske komisije.

 Istaknut je značaj harmonizacije sa EU u oblasti slobode kretanja robe, odnosno pregovora u okviru Poglavlja 1 Acquis-a za pripremu privrede Srbije za slobodan protok robe između Srbije i zemalja Evropske unije, a posebno da je primena propisa iz ove oblasti jedan od najbitnijih preduslova za povećanje nivoa konkurentnosti srpskih proizvoda i olakšanje trgovine i poslovne saradnje privrednih subjekata iz Srbije sa privrednicima zemalja EU u okviru jedinstvenog evropskog tržišta.

Nakon što su predstavnici Evropske komisije predstavili pravne tekovine, politike i odredbe zakonodavstva u oblasti slobodnog kretanja roba, članovi delegacije Republike Srbije su postavili niz pitanja iz velikog broja oblasti koje ova Pregovaračka grupa obuhvata. Predstavici Evropske komisije zajedno sa ekspertima iz određenih oblasti, su konstatovali da je nivo ekspertize koju delegacija Pregovaračke grupe 1 poseduje zavidan, a preciznost pitanja koja su postavljena na samom sastanku ocenjena je kao izuzetno značajna i za samu Evropsku komisiju,  tako da su nakon pojedinih pitanja delegacije Republike Srbije izlagači došli do zaključka da u tim oblastima treba preispitati neka rešenja evropskih propisa.

Sa predstavnicima Evropske komisije, ekspertima i izlagačima, predstavnici nadležnih institucija Republike Srbije, kao članovi Pregovaračke grupe 1, ostvarili su značajne kontakte u cilju što bolje pripreme za Bilateralni skrining i za sve predstojeće aktivnosti Pregovaračke grupe 1.

Učesnici sastanka su dogovorili dalju dalju dinamiku rada i definisali naredne aktivnosti i rokove u cilju pripreme učešća delegacije Srbije na sastanku Bilateralnog skrininga. 

Prezentacije sa eksplanatornog skrininga

17 -20 June 2014

Opening & Introduction

(inc. short explanations regarding Cultural Goods,

 Outdoor equipment noise emissions, &

Explosive atmospheres equipment

(ATEX)


Free Movement/Non-harmonised sectors


Free movement of goods

 

Measures having equivalent effect

 

New Legislative Framework

 

Conformity Assessment

 

NANDO

 

Market surveillance

 

Construction products (CPR)

 

Accreditation

 

Metrology


Measuring containers (bottles)


Measuring instruments (MID)


Measuring units


Non-Automatic Weighing Instruments (NAWI)


Pre-packaged products

 

CE Marking

 

Cableways

 

Personal Protective Equipment (PPE)

 

Gas appliances (GAD)

 

Standardisation

 

Lifts

 

Recreational craft

 

Machinery

 

Pressure equipment


Pressure vessels (simple, SPVD)


Aerosol dispensers (ADD)

 

Good Laboratory Practice (GLP)

 

Fertilisers

 

Agricultural/forestry tractors

 

Motor vehicles


Tractors

Non-road Mobile Machinery Emissions

 

Chemicals (CLP)

 

Chemicals – REACH

 

Explosives (civil)


Pyrotechnic Articles

 

Detergents


Drug precursors

 

Crystal glass

 

Firearms


Defence products

 

Toy safety

 

Eco-design

 

 

Footwear


Textiles

 

Medicinal products – pricing

 

 

Electromagnetic Compatibility (EMC)


Low voltage (LVD)


Radio & Telecom Equipment (RTTE)

 

Notification of technical regulations

 

 

New layer...